Bijzonder gebruik afvalstoffen in Open Atelier Makkum           

Bijzonder gebruik afvalstoffen in Open Atelier Makkum           

makkum open atelier Anja en Linda

Grutsk! Dat wij mee mogen werken aan het open Atelier in Makkum voor de stichting Frysk Tichelwurk. Het open atelier is onderdeel van de viering van het 450-jarig bestaan van Koninklijke Tichelaar en vindt plaats in de oude Tichelaarfabriek. Op deze unieke en historische locatie gaan drie ontwerpstudio’s op zoek naar duurzame keramische technieken voor de toekomst. Zij werken hierbij met interessante afval- en reststoffen.

1. Toepassen gebaggerd zeeslib

Studio Humade onderzoekt sinds 2020 de toepasbaarheid van gebaggerde zoute zeeslib ter verduurzaming van keramische processen. Samen met Koninklijke Tichelaar ontwikkelt Humade in het project ‘Linking Tiles’ de schaalbaarheid van dit hernieuwbare materiaal voor de productie van gevelplaten en glazuren.

2. Toepassen fijnstof uit de lucht

Studio Iris de Kievith en Annemarie Piscaer onderzoeken of zij het bekende Makkumer witje kunnen beschilderen met fijnstof. De ontwerpers hebben eerder al een porseleinen servies ontwikkeld en geglazuurd met fijnstof uit verschillende wereldsteden.

3. Toepassen ijzerwater

Studio Kirstie van Noort en Lotte de Raadt onderzoeken hoe ijzerwater kan worden ingezet om het productieproces van Koninklijke Tichelaar te verduurzamen. IJzerwater is een residu wat vrijkomt bij de productie van ons drinkwater. De ijzerdeeltjes hebben een prachtige dieprode kleur en kunnen worden gebruikt als pigment voor het kleuren van keramiek.

450 jaar Makkumer aardewerk

Naast het open atelier is er een expositie van 450 jaar Makkumer aardewerk te zien en te beleven. Van het ambacht van vroeger tot de moderne (gevel)projecten. Er worden workshops gegeven over het restaureren van keramiek, en oud-medewerkers van Tichelaar geven rondleidingen door het gebouw. Voor de kinderen is er een speurtocht. Door de open en gezellige sfeer is het atelier een ontmoetingsplek voor iedereen waar je met veel plezier een middag kan vertoeven.

Floormanager

Als duurzaam adviesbureau heeft Blouw advies de inrichting gecoördineerd en zijn wij de floormanager van het open atelier. Dit doen wij natuurlijk niet alleen. Wij hebben fantastische hulp van een groep enthousiaste vrijwilligers, de bestuursleden van stichting Frysk Tichelwurk, de 3 ontwerpstudio’s en medewerkers van Koninklijke Tichelaar.

Van 11:00 tot 17:00 is het atelier geopend voor publiek, elke woensdag t/m zaterdag tot 30 september. Van harte welkom!