Upcycling en educatie in Kringloopwinkel Grou

Upcycling en educatie in Kringloopwinkel Grou

bornego upcycling 3

In het najaar van 2022 zijn leerlingen van VMBO 4 van het Bornego college in Heerenveen een upcycle project gestart in de kringloopwinkel in Grou.

De leerlingen kregen een rondleiding en uitleg over wat er achter de schermen allemaal gebeurt qua sorteren, repareren, demonteren en opknappen van de spullen. Bij de kringloopwinkel krijgen we veel spullen binnen die met een kleine aanpassing weer prima verkocht kunnen worden. Daarnaast wordt er door onze vrijwilligers van overgebleven materialen iets nieuws gemaakt. Voor deze werkzaamheden hebben wij een reparatie en upcycle-afdeling in onze werkplaats.

De leerlingen van het Bornego hebben de opdracht gekregen om spullen te upcyclen en een verkoopbaar product te maken. Met als doel minder verspilling, meer hergebruik en het verbeteren van je creatieve en technische skills. Vrijwilligers van de kringloopwinkel hadden ter inspiratie alvast een selectie gemaakt van spullen die voor upcycling in aanmerking komen. Je kunt bijvoorbeeld een sleutelrekje van oude ordnermappen maken of een bijzettafeltje van oude boeken.

De leerlingen hebben één of meerdere items uitgezocht, waar ze op school mee aan de slag gaan. Over een paar weken komen ze weer terug om aan de kringloopwinkel te presenteren wat ze gemaakt hebben, hoe het maakproces verlopen is en welke verkoopprijs ze hebben bedacht. Bij de kringloopwinkel wordt een speciale kast ingericht waar de spullen van de leerlingen van het Bornego college te koop zijn.

We zijn blij dat het Bornego college aandacht besteedt aan thema’s als hergebruik en upcyling en dat wij ze konden inspireren met onze kennis en ervaringen van de kringloopwinkel.